Giesbeek – Nestkastjesactie ter bestrijding van de eikenprocessierups Dorpsplatform

Om ons heen merken we dat de natuur zich gelukkig niks aantrekt van Corona. De lente barst in volle glorie los. Dat is een lichtpuntje om in deze tijd extra en met volle teugen van te genieten, zij het op gepaste afstand van elkaar. Een leuk klusje dat u ook in coronatijd zelf of als gezin kunt doen, is het ophangen van nestkastjes. Het Dorpsplatform Giesbeek doet mee met een actie van de gemeente Zevenaar om nestkastjes op te hangen als natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups.

We hebben 20 nestkastjes ter beschikking, die geschikt zijn voor koolmezen en pimpelmezen. Voor het voeden van hun jongen vangen deze vogels grote aantallen rupsen. Ook eikenprocessierupsen! Daarmee dragen ze op een natuurlijke manier bij aan de bestrijding van de eikenprocessierups. Door nestkastjes op of dichtbij eikenbomen te hangen, maakt u het de vogels gemakkelijk; een kant-en- klaar huis inclusief ‘all you can eat’ buffet!

Voor jong en oud leuk om de vogels druk in de weer te zien. De afgelopen weken hebben al een aantal vrijwilligers op diverse plekken in het dorp nestkastjes opgehangen. We hebben er nog een paar over.

Wilt u ook nog meedoen?
1: Allereerst; houdt u aan de richtlijnen van het RIVM, dus hang een nestkastje zelf op of met gezinsleden waarmee u in huis woont. Werkt u samen met anderen, bedenk dan eerst hoe u afstand tot elkaar kunt houden.
2: u kunt een nestkast ophalen aan de Klaverweide 26 of Weth. R.A. Wieggersstraat 19. We geven ze uit op nummer, u kunt zelf op de bijgeleverde kaart zien welke straat dit is. De nestkastjes staan buiten voor u klaar, samen met een instructiebrief, een kaartje en een contactbriefje dat we u vragen in te vullen en bij ons achter te laten.
3: We beperken het contact bij ophalen. u noteert op het contactbriefje gegevens en het nummer van de nestkast die u gaat ophangen. Zo hebben wij overzicht wie waar nestkastjes ophangt en kunnen we in september eventueel contact opnemen over de onderhoudsactie.
4: Lees de tips voor het ophangen en hang de nestkast op! Het is leuk wanneer u foto’s met ons deelt! Kijk voor meer info op onze website: www.dorpsplatformgiesbeek.nl

april 26, 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *